неделя, 3 октомври 2010 г.

Пречиствателни станции - локални - биологични и химични

Локалните пречиствателни станции осигуряват висока ефективност на пречистването на отпадъчни води при приемлива себестойност и ниски експоатационни разходи. Тези пречиствателни станции се прилагат в зони, в които няма централна канализация и са предназначени да обслужват най-вече еднофамилни къщи и малки публични обекти.

Другото име на локалните пречиствателни станции е модулни пречиствателни станции и биват два вида: биологични и химични.

Биологичните пречиствателни станции се използват в случаите, където отпадните води в резултата от процеси и битови нужди нямат много органични замърсители и токсичност. Тези отпадни води могат да се пречистят биологично.

В индустриални предприятия, които изхвърлят отпадъчни води анцис високо токсично съдържание не могат да се пречистят биологично и затова се използват методи и процеси за химическо пречистване на отпадъчните води. Тези локални пречиствателни станции се наричат - химически.

Ето защо от много голямо степен е важно определяне на замърсителите в отпадните води за проектирането на пречиствателната станция за отпадни води. Характера на замърсителите определя и типа на пречистване (химически или биологичен).

Другата разлика, която може да се спомене и е от значение между локалната пречиствателна станция и идустриалната голяма пречиствателна станция е спестяването на площ, което до голяма степен на много места е ограничено и технологията трябва да се приспособи по възможно най-добрия начин.